Siirry sisältöön

Yritysneuvonta ja yritystuet

Yritysneuvonnan tehtävänä on auttaa yrityksiä saamaan kussakin yksittäisessä tapauksessa tarvittavia tietoja ja kontakteja.

Uusia yritysideoita

On hyödyllistä keskustella omasta ideastaan muiden kanssa. Sitä kautta voi saada uusia näkökulmia ja ajatuksia hankkeen vahvuuksista ja heikkouksista.

Tärkeitä kysymyksiä ovat yritysidea, rahoitus, markkinointi, kannattavuus, tilat ja yritysmuoto.

Oman liikeidean konkretisoimiseksi niin itselle kuin muillekin on hyvä laatia liiketoimintamalli, josta voi myöhemmin muodostua liiketoimintasuunnitelma. Kannattavuuslaskelman avulla pääset testaamaan ideasi kannattavuutta ja hinnoittelua.

Yrityksen perustamista suunnitteleva hyötyy myös Suomi.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun):n yrityspalveluista sekä OmaYritys-Suomi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)-sivuston palveluista.

Yrityksen perustaminen

Kun yritysidea on kypsynyt ja yritysmuoto selvinnyt, vaatii itse yrityksen perustaminen vain muutaman lomakkeen täytön ja rekisteröintimaksun suorittamisen. Yrityksen rekisteröinti tehdään Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH), ja ohjeet (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)rekisteröintiä varten löytyvät PRH:n kotisivuilta.

Yritystä perustettaessa on myös huomioitava verottajan ohjeet yritysverotuksesta. Verohallituksen kotisivuilla on verotusta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) koskevat ohjeet.

Yritystuet

Tietoa yritystuista löydät täältä:

Yrityksen kehittäminen

Yrityksen kehittäminen voi tarkoittaa mitä vain henkilökunnan lisäyksen, uusien tuotteiden ja toimitilojen, erilaisen markkinoinnin, uudistetun talousseurannan ja uusien yhteistyökumppaneiden väliltä.

Näihin voi saada taloudellista ja asiantuntevaa apua eri tahoilta tarpeen mukaan. ELY-keskuksella on mm. paljon asiantuntijapalveluita(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun), joita voi tilata edullisesti.

ELY-keskuksen kehittämispalvelujen(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) avulla yrittäjä voi yhdessä tietyn alan asiantuntijan kanssa kehittää jotain tiettyä osaa toiminnastaan. Näitä asiantuntijapalveluita tuetaan taloudellisesti, joten ne ovat yrittäjille kohtuuhintaisia.

Investoinnit

Suuremmat yritykset voivat löytää rahoitusta ELY:n (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)ja Busines Finlandin(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) kautta.

Palkkatuki

Palkkatuki on taloudellinen tuki, jota TE-toimisto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) voi myöntää työnantajalle työttömän työnhakijan palkkauskustannuksiin. Palkkatukea voivat saada yritykset, yhdistykset, säätiöt, seurakunnat, kunnat ja kuntayhtymät sekä kotitaloudet.

Omistajan- tai sukupolvenvaihdos

Suunnitteletko yrityksen siirtämistä seuraavalle sukupolvelle? Harkitsetko yrityksesi myyntiä? Siinä tapauksessa kannattaa valmistautua hyvissä ajoin.

Yritysneuvonta järjestää tarvittaessa konsultointitilaisuuksia yrityksille, jotka suunnittelevat omistajan- tai sukupolvenvaihdosta. Saat vinkkejä, joiden avulla voit varautua mahdollisimman hyvin etukäteen, esimerkiksi yritysmuodon muutoksen kautta tai valmistelemalla yritys optimaaliseen myyntikuntoon.

Maatalouden sivuelinkeinot

Maatalouden sivuelinkeinot toimivat nykyisin kuin pienet yritykset ja ovat verrattavissa muihin pieniin yrityksiin.