Kemiönsaaren kirjasto mukana kestävän kehityksen hankkeessa
YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumiseksi kaikilta yhteiskunnan osilta tarvitaan aktiivisia tekoja. Nyt kuusi kirjastoa on sitoutunut mukaan asettamalla omat kestävyyslupauksensa Lounais-Suomen kirjastojen kestävän kehityksen tiekarttaan. Kirjastot tukevat kestävää kehitystä jo perustehtäviltään. Kirjastotoiminnan päästöt ovat toimialakohtaisissa vertailuissa pieniä. Sen sijaan toiminnan yhteiskunnalliset vaikutukset kiertotalouden esimerkkinä sekä hyvinvointia ja kestävää elämäntapaa edistävän mielenrauhan, keskittymisen ja syventymisen tilana ovat merkittäviä.
Lounais-Suomen kirjastojen kestävän kehityksen tiekartta luotiin Kemiönsaaren, Marttilan, Porin, Pöytyän, Taivassalon ja Turun kirjastojen yhteistyönä. Tiekartta määrittelee kirjastojen yhteiset kestävän kehityksen painopisteet sekä kirjastokohtaiset kestävyyslupaukset ja toimenpiteet. Toimenpiteet koskettavat monilukutaidon, kiertotalouden, kulttuurisen kestävyyden, aivohyvinvoinnin ja yhdenvertaisuuden edistämistä. Tiekartta antaa konkreettisia esimerkkejä myös muiden kirjastojen kestävyystyölle.
Kemiönsaaren kirjaston lupauksiin kuuluvat kestävyyden ja kiertotalouden tukeminen, tasa-arvoisen sivistyksen puolustaminen sekä tilan antaminen rauhoittumiselle. Monipuolisen lukutaidon, tiedon käsittelyn ja lähdekriittisyyden merkitys korostuvat kestävyysmurroksen ajassa.
– Hankkeessa syntyneet lupaukset tukevat luontevasti kirjaston tavoitteita ja linkittyvät sekä vuoden 2025 painopisteisiin että tulevaisuuteen. Toimenpiteisiin kuuluvat aktiivinen viestintä, tapahtumat ja hyväksi koettujen uusien käytäntöjen ottaminen jatkuvaksi osaksi arkea. Tulevaisuuden kestävä yhteiskunta tarvitsee sivistyneitä ja hyvinvoivia kansalaisia, joilla on taitoa ja voimavaroja käyttää tietoa yhteiseen hyvään. Kirjastoilla on tärkeä rooli tämän mahdollistamisessa, sanoo kirjastotoimenjohtaja Paula Puikko-Laakso.
Tiekarttatyöstä on keskusteltu myös kunnan ilmastokoordinaattori Catrin Ilmonin kanssa.
– Kirjaston kestävän kehityksen tiekartan toimenpiteet lisätään syksyn aikana Kemiönsaaren kunnan ilmastovahtiin, jonka avulla voidaan seurata tavoitteiden etenemistä. Yhteistyö eri osastojen välillä on tärkeää yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi, sanoo Ilmoni.
Kirjaston kestävyyslupausten toimenpidelistaan on jo tartuttu: esimerkiksi asiakkaiden omien kirjojen näyttely Minun kirjahyllyni etsii osallistujia, pop-up-kirjasto on vieraillut onnistuneesti tapahtumissa ja työn alla on rauhoittumiseen tai pieniin kokoontumisiin sopivan tilan muodonmuutos Taalintehtaalla.
– Syksyn aikana tarjolla on muun muassa kierrätykseen kannustavia tapahtumia, kuten jämälankatyöpaja sekä Marttojen kanssa yhteistyössä toteutettava vaatteidenvaihtolauantai. Ensi vuoden puolella kokeillaan lukuretriittiä ja jatketaan toiveiden mukaisesti kasvien vaihtoa. Lisäksi tulemme kysymään asiakkaiden toiveita ennen uusien lainattavien esineiden hankintaa. Kaikkea ei tarvitse omistaa itse, kun kirjoja ja esineitä voi lainata kirjastosta. Näin autamme myös asiakkaitamme keventämään omaa hiilijalanjälkeään, sanoo Puikko-Laakso.
Tutustu tarkemmin tiekarttaan ja kirjastojen lupauksiin täällä:
Lounais-Suomen kirjastojen kestävän kehityksen tiekartta on tuotettu osana Kestävä kehitys Lounais-Suomen kirjastoissa – Missä ollaan, minne mennään -kehittämishanketta yhteistyössä Kemiönsaaren, Marttilan, Porin, Pöytyän, Taivassalon ja Turun kirjastojen kanssa. Hankkeessa edistetään kestävää kehitystä tukevia palveluita ja toimintamalleja sekä niiden markkinointia Lounais-Suomen kirjastoissa.