Siirry sisältöön

Kemiönsaari merialueineen on yksi hallituksen Saaristomeri-ohjelman pilottialueista

Hallituksen Saaristomeri-ohjelman pilottialueiksi on valittu Kemiönsaari ja sitä ympäröivät merialueet sekä Aurajoen ja Paimionjoen valuma-alueet. Omilla alueillaan pilottitoimintaa koordinoivat Kemiönsaaren kunta, Aurajokisäätiö sekä Paimionjoki-yhdistys. 

Pilottialueilla testataan uusia toimenpiteitä useilla pienemmillä alueilla. Aloitteen toimenpiteisiin voivat ottaa niin yksityiset maanomistajat, säätiöt, seurat kuin yhdistykset. Kaikki toimenpiteet perustuvat vapaaehtoisuuteen ja edellyttävät aina maanomistajan kiinnostusta ja osallistumista. 

Toimenpiteet voivat liittyä maatalouteen, metsätalouteen, vesistöihin tai mereen. Maa- ja metsätaloustoimenpiteiden osalta maanomistajan omat kiinnostuksen aiheet ja aktiivisuus ratkaisevat, millainen toimenpide tulee kyseeseen. 

− Tarkoituksena on löytää ratkaisuja, jotka ovat tehokkaita sekä maatalousliiketoiminnalle että Saaristomerelle. Yksinkertaisesti sanottuna tarvitsemme monia pienempiä ja suurempia win-win-hankkeita, sanoo kunnanjohtaja Erika Strandberg

Pilottialueiden toimintaa tukevat Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä kuntien yhteistyöjärjestö Valonia. ELY-keskus laatii Kemiönsaaren alueelle valuma-aluesuunnitelman, jotta voidaan priorisoida ne alueet ja toimenpiteet, joilla on suurin vaikutus. Valuma-aluesuunnitelmat laaditaan myös Aurajoen ja Paimionjoen pilottialueille. 

− Näemme tämän hienona tilaisuutena tehdä konkreettisia toimia Saaristomeren hyväksi. Nyt meillä on mahdollisuus kokeilla, kehittää ja parantaa asioita, jotka eivät ehkä muuten olisi olleet mahdollisia, Strandberg sanoo. 

Valtio on myöntänyt Kemiönsaaren kunnalle rahoitusta, jonka avulla kunta tulee palkkaamaan koordinaattorin työskentelemään Saaristomeri-panostuksen parissa. Tavoitteena on, että koordinaattori voisi aloittaa mahdollisimman pian. Siihen asti alla mainittuihin henkilöihin saa mielellään olla yhteydessä, mikäli haluaa keskustella toimenpiteisiin liittyvistä ideoista tai ajatuksista. 

Lue lisää: