Siirry sisältöön

Puunkaatoprojekti Lilla Masugnsträsketin alueella padon ja rakennusten suojelemiseksi 

Kunta aloittaa lokaukuussa puunkaatoprojektin Lilla Masugnsträsketin alueella Taalintehtaalla. Projektin toteuttaminen on tärkeää läheisen padon ja sen yhteydessä olevan huoltorakennuksen turvallisuuden varmistamiseksi, sillä lähellä kasvavat puut ovat vaikuttaneet näihin rakenteisiin. 

Tarvittavat toimenpiteet rakennuksen turvaamiseksi

Alueella tehdyssä tarkastuksessa havaittiin, että useat puut ovat kasvaneet niin lähelle rakennusta, että niiden juuret ja oksat uhkaavat katon ja rakenteiden eheyttä. Suuret oksat roikkuvat katon yllä ja jotkin puut kallistuvat vaarallisen lähelle. Rakennukselle aiheutuvien vahinkojen estämiseksi ja padon vakauden varmistamiseksi alueella on tarkoitus kaataa useita puita. 

Kaadettavien puiden tarkkaa määrää ei ole vielä vahvistettu, mutta koska puut kasvavat tiheästi, määrä on yhteensä noin kymmenen puuta. Näistä neljä kasvaa rakennuksen päädyssä, kallionseinämän vieressä, ja loput sijaitsevat rakennuksen pitkällä sivulla lähellä suosittua luontopolkua. Tavoitteena on kaataa mahdollisimman vähän puita vaarantamatta kuitenkaan turvallisuutta. 

Luonnon monimuotoisuuden edistäminen

Puiden kaataminen on tarpeellista turvallisuuden kannalta, mutta projektin aikana pyritään myös minimoimaan vaikutukset ympäröivään luontoon. Kaadettujen puiden lahopuu jätetään alueelle edistämään luonnon monimuotoisuutta. Lahopuu luo tärkeän elinympäristön hyönteisille, sienille ja pieneläimille, mikä auttaa säilyttämään alueen ekologisen monimuotoisuuden. 

Puiden kaatamisen yhteydessä poistetaan myös vesakkoa, pääasiassa vaahteraa. Raivaustöiden aikana kerätyt oksat kasataan ja jätetään alueelle pieneläinten suojaksi. 

Tärkeää tietoa kävijöille

Puiden kaatotyöt on määrä aloittaa lokakuussa, mutta tarkka aikataulu ilmoitetaan heti, kun se on vahvistettu. Töiden aikana osa alueesta saatetaan tilapäisesti sulkea yleisön turvallisuuden varmistamiseksi. 

Projekti on osa kunnan laajempaa suunnitelmaa, jolla pyritään varmistamaan sekä luonnonympäristön että rakennusten turvallisuus kulttuurihistoriallisesti ja ekologisesti arvokkailla alueilla.  

Lisätietoja padon turvallisuustyöstä ja suunnitelluista toimenpiteistä antaa: