Siirry sisältöön
Vesi.

Kemiönsaari on ainutlaatuinen testialue konkreettisille vesistönsuojelutoimille

Yhtenä kolmesta pilottialueesta kunta tulee tiiviissä yhteistyössä maanomistajien ja viljelijöiden kanssa vähentämään ravinnevalumaa Saaristomereen ja työskentelemään puhtaamman meren puolesta. Valuma-alueiden kartoitusta esitellään nyt yleisölle.

Kemiönsaaren kunta on saanut erityistehtävän Saaristomeri-ohjelman pilottialueena. Saaristomeri-ohjelman tavoitteena on vähentää ravinnevalumia Saaristomereen. Pilottialueena kunta pyrkii ottamaan merkittävän askeleen kohti parempaa vesiensuojelua erilaisten hankkeiden avulla.

Kunta haluaa avata keskustelua vesiensuojelusta sekä kunnan omassa toiminnassa että yhteistyössä yritysten, yhdistysten ja maa- ja metsätilojen kanssa, kertoo Kemiönsaaren kunnan Saaristomeren pilottialueen koordinaattori Sanna Bergström.

” Saaristomeren valuma-alueella on jo käynnissä useita vesiensuojeluhankkeita. On luonnollista, että Kemiönsaari kantaa kortensa kekoon ja seuraa esimerkkiä”, Bergström sanoo.

Maatalous on tehnyt vuosikymmeniä työtä ravinnevalumien vähentämiseksi, ja maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön mukaan nyt näkyy merkkejä Saaristomeren ravinnekuormituksen vähenemisestä. Vähennys johtuu jätevedenpuhdistuksen tehostumisesta ja maatalouden fosforikuormituksen pienentymisestä.

“Se on hyvin hidas prosessi. Toivon, että positiivinen uutinen motivoi viljelijöitä jatkamaan työtä hyvinvoivan Saaristomeren puolesta.”

Yhteistyö maanomistajien ja viljelijöiden kanssa on avainasemassa

Kunta kannustaa maanomistajia ja viljelijöitä ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä pilottialueen koordinaattoriin ja jakamaan ajatuksiaan ja ideoitaan erityisesti vesiensuojelusta, mutta myös yleisesti ympäristötoimista. Yhteistyö maanomistajien ja viljelijöiden kanssa on keskeistä tehokkaiden toimien käynnistämiseksi.

“Maanomistajat ja viljelijät tuntevat luonnollisesti parhaiten mahdolliset ongelma-alueet tai alueet, joilla on potentiaalia. Haasteena on tietää, miten edetä, kun nämä alueet on tunnistettu.”

Saaristomeri-ohjelmassa halutaan nostaa esiin myös esimerkkejä jo toteutetuista toimenpiteistä.

“Maanomistajat ja maanviljelijät ovat jo pitkään tehneet ympäristö- ja vesiensuojelutyötä. Myös yhdistykset ja muut yhteisöt ovat olleet aktiivisia. Minuun voi mielellään olla yhteydessä ja kertoa jo tehdyistä toimista”, kannustaa Bergström.

Tervetuloa Saaristomeri-pilottihankeen infoiltaan 4.12. Villa Landeen.

Ilta alkaa klo 17 avoimella tilaisuudella yleisölle. Klo 18.30 alkaen järjestetään erillinen tilaisuus, joka on suunnattu maanomistajille ja viljelijöille.

Illan aikana tutustutaan valuma-alueiden kartoitukseen ja Saaristomeri-pilottihankkeen työhön Kemiönsaaressa.

Lisätiedot