Siirry sisältöön

Kemiönsaaren kunta on liittynyt ilmastotyön edelläkävijäverkostoon 

Kemiönsaaren kunta on liittynyt ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijäverkostoon Hinkuun. Ilmastotyö on pitkäkestoinen prosessi, mutta kunnassa on jo tehty paljon.

Valtuustopäätös liittymisestä tehtiin jo vuonna 2022, mutta jäsenyys oli ajankohtainen vasta kunnan liityttyä energiatehokkuussopimukseen KETSiin syksyllä 2024. KETSiin liittyminen on yksi Hinku-jäsenyyden edellytys. Hinku-verkostoon liittyessään Kemiönsaari sitoutuu vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.  

KETS tarjoaa työkaluja kunnan energiankäytön konkreettisempaan seurantaan, kertoo Kemiönsaaren kunnan tekninen johtaja Oscar Lindblad. 

“Olemme sitoutuneet vähentämään energiankäyttöä kunnan kiinteistöissä 7,5 prosentilla vuoteen 2025. Tämänhetkiset panostuksemme energiaremontteihin ovat win-win sekä kunnalle että ympäristölle”, sanoo Lindblad.  

Kemiönsaari on tehnyt pitkäjänteisesti työtä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi.  Kunta on myös kiinnostava alue yksityisille uusiutuvan energian investoinneille, mikä näkyy kiinnostuksessa aurinkovoimaan Kemiönsaarella, kertoo kunnanjohtaja Erika Strandberg.  

“Tavoitteellinen ilmastotyö vaatii monia tukipilareita sekä mittaamisen työkaluja. Olen iloinen, että olemme nyt voineet alkaa rakentaa näitä kunnassamme”, sanoo Strandberg. 

Tavoitteena on myös lisätä asukkaiden tietoisuutta ja osallisuutta 

Kunta otti keväällä käyttöön Ilmastovahti-työkalun, joka on avoin verkkoportaali. Ilmastovahdista löytyy mm. kunnan ympäristö- ja ilmasto-ohjelman toimenpiteet, kertoo Catrin Ilmoni, Kemiönsaaren kunnan ilmastokoordinaattori. 

“Ilmastovahdissa sekä asukkaat että henkilökunta voivat seurata ilmastotyötä kunnassa. Työ ilmastotavoitteen saavuttamiseksi on pitkäkestoinen prosessi, mutta olemme hyvässä vauhdissa ja paljon tehdään jo nyt”, sanoo Ilmoni. 

Kemiönsaaren liittymisen myötä Hinku-verkostossa on jo 98 kuntaa ja niiden yhteenlaskettu asukasluku on lähes 2,4 miljoonaa. Hinku-verkostoa vetää Suomen ympäristökeskus Syke. 

Lisätiedot