Siirry sisältöön

Pääkaupungin hälinästä saariston rauhaan

”Kemiönsaari on mielenkiintoinen yhdistelmä perinteistä saaristolaista elämäntapaa, ruukkihistoriaa ja toisaalta lähes koskematonta luontoa. Kulttuuritapahtumiakin on niin paljon, ettei ole tarvinnut niitä varten kertaakaan käydä kaupungissa.”

Näin Kemiönsaarta kuvailee 34-vuotias diplomi-insinööri ja valokuvaaja Teemu Saloriutta, joka muutti perheineen Kemiönsaaren Taalintehtaalle elokuussa 2023. Pääkaupunkiseudun kiireeseen, meluun ja ruuhkaisuuteen kyllästynyt Teemu tarttui tilaisuuteen muuttaa saaristoon, kun koronapandemia tarjosi mahdollisuuden tehdä valtionhallinnon asiantuntijatehtäviä enemmän etänä. Nyt Suomen kaunein saaristo aukeaa lähes kotiovelta.

Kemiönsaari valikoitui uudeksi kodiksi useammastakin syystä: intohimoiselle luonto- ja retkeilyharrastajalle mahdollisuus asua luonnonläheisesti oli valttikortti. Lisäksi pienet ryhmäkoot päiväkodeissa ja kouluissa, edullisemmat hinnat sekä alueen kaksikielisyys houkuttelivat.

”Olemme suomenkielinen perhe, mutta kaksikielisyys on ehdottomasti rikkaus ja olen iloinen, että tyttäreni on jo oppinut päiväkodissa ruotsia. Olen itse asunut opiskeluaikana vähän aikaa Ruotsissa ja pidän mieluusti siellä opittua kielitaitoa yllä”, Saloriutta kertoo.

Vasta matkusteltuani paljon ympäri Suomea olen ymmärtänyt, miten ainutlaatuinen kokonaisuus meillä on Kemiönsaaressa vaalittavana.

Asiantuntijatehtävien ohessa Teemu tekee sivutoimisesti oman yrityksen kautta valokuvaus- ja kirjoitustöitä. Työt hoituvat pääosin etänä, mutta noin kerran viikossa Teemu käy Turussa tai Helsingissä esimerkiksi asiakastapaamisissa. Useimmiten matka Helsinkiin taittuu osin omalla autolla ja osin junalla, mutta tarvitessa molempiin kaupunkeihin pääse myös julkisella liikenteellä.

Haastattelun kuvat: Teemu Saloriutta